Effect of the type of emulsifying salt on microstructure and rheological properties of "requeijão cremoso" processed cheese spreads.
Effect of the type of emulsifying salt on microstructure and rheological properties of "requeijão cremoso" processed cheese spreads.
Autoria: CUNHA, C. R. da; ALCÂNTARA, M. R.; VIOTTO, W. H.
Resumo: The role of different types of emulsifying salts-sodium citrate (TSC), sodium hexametaphosphate (SHMP), sodium tripolyphosphate (STPP) and tetrasodium pyrophosphate (TSPP)-on microstructure and rheology of "requeijão cremoso" processed cheese was determined. The cheeses manufactured with TSC, TSPP, and STPP behaved like concentrated solutions, while the cheese manufactured with SHMP exhibited weak gel behavior and the lowest values for the phase angle (G"/G'). This means that SHMP cheese had the protein network with the largest amount of molecular interactions, which can be explained by its highest degree of fat emulsification. Rotational viscometry indicated that all the spreadable cheeses behaved like pseudoplastic fluids. The cheeses made with SHMP and TSPP presented low values for the flow behavior index, meaning that viscosity was more dependent on shear rate. Regarding the consistency index, TSPP cheese showed the highest value, which could be attributed to the combined effect of its high pH and homogeneous fat particle size distribution.
Ano de publicação: 2012
Tipo de publicação: Artigo de periódico
Unidade: Embrapa Acre
Palavras-chave: Citrato de sódio, Composición alimentaria, Composição de alimento, Creamy cheese, Emulsificadores, Emulsifiers, Food composition, Hexametafosfato de sódio, Pirofosfato tetrassódico, Processed cheeses, Propiedades rheológicas, Propriedade reológica, Quesos fundidos, Requeijão, Rheological properties, Sal emulsificante, Sodium citrate, Sodium hexametaphosphate, Sodium tripolyphosphate, Tetrasodium pyrophosphate, Tripolifosfato de sódio
Observações
1 - Por padrão são exibidas publicações dos últimos 20 anos. Para encontrar publicações mais antigas, configure o filtro ano de publicação, colocando o ano a partir do qual você deseja encontrar publicações. O filtro está na coluna da esquerda na busca acima.
2 - Para ler algumas publicações da Embrapa (apenas as que estão em formato ePub), é necessário ter, no celular ou computador, um desses softwares gratuitos. Sistemas Android: Google Play Livros; IOS: iBooks; Windows e Linux: software Calibre.
Acesse outras publicações
Acesse a Base de Dados da Pesquisa Agropecuária (BDPA) para consultar o acervo completo das bibliotecas da Embrapa.