Bacterial canker of grapevine in Roraima, Brazil.
Bacterial canker of grapevine in Roraima, Brazil.
Autoria: HALFELD-VIEIRA, B. A.; NECHET, K. L.
Resumo: The bacterial canker of grapevine (Vitis vinifera L.), caused by Xanthomonas campestris pv. viticola Nayudu (Dye), is a quarentenary disease officially restricted in Brazil to the states of Bahia, Pernambuco, Piauí and Ceará. The disease was described for the first time in India (Nayudu, Phytopathologische Zeitschrift 73:183. 1972) and reported in Brazil in 1998 at Petrolina, PE (Malavolta Jr. et al., Summa Phytopathologica 25:262. 1999). In July 2006, the Plant Pathology Laboratory at Embrapa Roraima received samples from grapevine plantations established in Boa Vista, RR, with stem canker and leaf necrosis symptoms. An intense exudation was observed when these materials were examined under the light microscope. Upon isolating the bacteria it was observed that a permanent association exists between the bacteria able to incite a typical hypersensitive reaction in tomato cv. Santa Clara and tobacco plants only 48 h after infiltration.
Ano de publicação: 2006
Tipo de publicação: Artigo de periódico
Unidade: Embrapa Roraima
Palavras-chave: Roraima, Videira, Xanthomaonas campestris, cancros bacterianos
Observações
1 - Por padrão são exibidas publicações dos últimos 20 anos. Para encontrar publicações mais antigas, configure o filtro ano de publicação, colocando o ano a partir do qual você deseja encontrar publicações. O filtro está na coluna da esquerda na busca acima.
2 - Para ler algumas publicações da Embrapa (apenas as que estão em formato ePub), é necessário ter, no celular ou computador, um desses softwares gratuitos. Sistemas Android: Google Play Livros; IOS: iBooks; Windows e Linux: software Calibre.
Acesse outras publicações
Acesse a Base de Dados da Pesquisa Agropecuária (BDPA) para consultar o acervo completo das bibliotecas da Embrapa.