Effect of Aloysia triphylla essential oil on the productive performance and digestive tract histology of juvenile Apistogramma cacatuoides.
Effect of Aloysia triphylla essential oil on the productive performance and digestive tract histology of juvenile Apistogramma cacatuoides.
Autoria: GAMA, M. M.; ABE, H. A.; SANTOS, A. A. dos; LIMA, E. Z.; CHAVES, F. C. M.; CHAGAS, E. C.; FREITAS, T. M. de
Resumo: ABSTRACTThe objective of this study was to evaluate different concentrations of Aloysia triphylla essential oil (ATEO) on the productive performance of juvenile Apistogramma cacatuoides, as well as on liver morphology and intestinal villi morphometry. The experiment followed a completely randomized design with four treatments (0, 3, 6, or 9 g of ATEO per kg of feed), each with four replicates. A total of 80 juvenile A. cacatuoides (average weight of 28.4 ± 14.5 mg) was fed twice daily over a period of 45 days. At the end of the experimental period, final survival rates were determined, and the fish were measured to assess zootechnical performance. Additionally, eight juveniles per treatment were processed histologically to evaluate liver and intestinal tissues. The results showed that the use of ATEO in the feed did not result in statistically significant differences in growth or survival. However, juveniles that received feed containing 6 and 9 g-kg-1 of ATEO exhibited higher averages in the intestinal morphometry parameters evaluated, with no liver damage. These findings highlight the potential of ATEO in the production of this species. Further studies with extended periods of administration and elevated oil concentrations are recommended, as well as research to evaluate its immunostimulant effects on fish. Efeito do óleo essencial de Aloysia triphylla sobre o desempenho produtivo e a histologia do trato digestivo de juvenis Apistogramma cacatuoides. RESUMO: O objetivo deste estudo foi avaliar diferentes concentrações de óleo essencial de Aloysia triphylla (OEAT) no desempenho produtivo de juvenis de Apistogramma cacatuoides, bem como na morfologia hepática e morfometria das vilosidades intestinais. O experimento seguiu um delineamento inteiramente casualizado com quatro tratamentos (0, 3, 6 ou 9 g de OEAT por kg de ração), cada um com quatro repetições. O total de 80 juvenis de A. cacatuoides (peso médio de 28,4 ± 14,5 mg) foi alimentado duas vezes ao dia, por 45 dias. No fim do período experimental, a taxa de sobrevivência foi determinada, e os peixes foram medidos para avaliação do desempenho zootécnico. Além disso, seis juvenis de cada tratamento foram processados histologicamente para avaliar os tecidos hepático e intestinal. Os resultados mostraram que o uso de OEAT na ração não resultou em diferenças estatisticamente significativas no crescimento ou na sobrevivência, entretanto juvenis que receberam ração contendo 6 e 9 g-kg-1 de OEAT apresentaram médias maiores nos parâmetros de morfometria intestinal avaliados, sem danos hepáticos. Esses achados destacam o potencial do OEAT na produção dessa espécie. Estudos posteriores com períodos de administração prolongados ou maiores concentrações de óleo são recomendados, juntamente com pesquisas para avaliar seus efeitos imunoestimulantes nos peixes
Ano de publicação: 2025
Tipo de publicação: Artigo de periódico
Unidade: Embrapa Amazônia Ocidental
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