Sensory, olfactometry and comprehensive two-dimension algas chromatography analyses as appropriate tools to characterize the effects of vine management on wine aroma.
Sensory, olfactometry and comprehensive two-dimension algas chromatography analyses as appropriate tools to characterize the effects of vine management on wine aroma.
Autoria: NICOLLI, K. P.; BIASOTO, A. C. T.; SOUZA-SILVA, E. A.; GUERRA, C. C.; SANTOS, H. P. dos; WELKE, J. E.; ZINI, C. A.
Resumo: For the first time, the influence of different vine management was evaluated in relation to volatile profile and sensory perception through GC×GC/TOFMS, QDA, GC-FID, GC/MS, and GC-O.GC×GC/TOFMS analyses and QDA have shown that a larger spacing between vine rows (2 rather than 1 m),attachment of shoots upwards, and irrigation did not result in wine improvement. Conversely,wines elaborated with grapes from a vine with a lower bud load (20 per plant; sample M 1) stood out among the other procedures, rendering the most promising wine aroma.GC×GC/TOFMS allowed identification of 220 compounds including 26 aroma active compounds also distinguished by GC-O.
Ano de publicação: 2018
Tipo de publicação: Artigo de periódico
Unidade: Embrapa Uva e Vinho
Palavras-chave: Chromatography analyses, GC-O, HS-SPME-GC × GC/TOFM, HS-SPME-GC ×GC/TOFMS, QDA, Vine management, Wine aroma, canopy, volatile compounds
Observações
1 - Por padrão são exibidas publicações dos últimos 20 anos. Para encontrar publicações mais antigas, configure o filtro ano de publicação, colocando o ano a partir do qual você deseja encontrar publicações. O filtro está na coluna da esquerda na busca acima.
2 - Para ler algumas publicações da Embrapa (apenas as que estão em formato ePub), é necessário ter, no celular ou computador, um desses softwares gratuitos. Sistemas Android: Google Play Livros; IOS: iBooks; Windows e Linux: software Calibre.
Acesse outras publicações
Acesse a Base de Dados da Pesquisa Agropecuária (BDPA) para consultar o acervo completo das bibliotecas da Embrapa.